Regionalni razvoj slovenskih pokrajin - Ravbar, Marjan (Geographica Slovenica, 2000)
Pojem regionalnega razvoja, ki se je izoblikoval in uveljavil po drugi svetovni vojni, postaja v sodobnih državah čedalje pomembnejši. S pospeševanjem "regionalnega razvoja" skušamo odpraviti ali vsaj ublažiti posledice tržnega gospodarstva, ki povzročajo regionalne razlike med pokrajinami in zaradi katerih nekateri deli Slovenije uživajo prednosti, drugi pa so zapostavljeni in njihov razvoj stagnira ali celo relativno nazaduje. Regionalna politika zato vsebuje naslednje smeri ukrepov: pospeševanje uravnoteženega policentričnega razvoja mest, oblikovanje novih razmerij med mesti in podeželjem, ustvarjanje enakomerne dostopnosti do dobrin skupnega pomena in do znanja s pomočjo sodobne infrastrukture vključujoč smotrno rabo naravnih virov.
Keywords: Slovenia; Slovenija; regionalni razvoj; demografski razvoj; družbeni razvoj; regionalna politika