Nazaj k Evropi - geopolitični diskurzi o Srednji in Vzhodni Evropi v institucijah Evropske unije - Rogelj, Boštjan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2006)
Kritična geopolitika obravnava geopolitiko kot diskurzivni postopek, s pomočjo katerega različni akterji prostorizirajo mednarodno politiko. Hitro spreminjanje geopolitičnih razmer so po končani hladni vojni Evropsko unijo prisilile k oblikovanju vedno novih prostorizacij evropskega kontinenta. V ospredju le-teh sta širitev Evrope na vzhod in z njo povezano oblikovanje novih meja Evrope.
Keywords: politična geografija; geopolitika; European Union; Evropska unija; Central Europe; Srednja Evropa; Vzhodna Evropa; Eastern Europe