Slovenske književnice v Avstriji - Borovnik, Silvija (Slavistična revija, 2006)
Članek se pregledno ukvarja zlasti z literarnim delom slovenskih pesnic v Avstriji. To so na eni strani koroške ustvarjalke Milka Hartman, Maja Haderlap in Cvetka Lipuš, na drugi pa Maruša Krese, ki sicer živi v Nemčiji, a je večino svojih pesmi izdala v Celovcu, pa tudi Milena Merlak Detela, ki je od šestdesetih let dalje živela in ustvarjala na Dunaju ter objavljala prav tako zlasti v Avstriji. Slovenske književnice se razodevajo kot posebnice, izstopajoče tako iz kanonov družbeno-socialnega kot tudi literarnega sveta. Drugače kot njihovi literarni kolegi pa obravnavajo zlasti teme naroda, erotike in ženskega položaja v sodobnem svetu.
Keywords: Austria; Avstrija; Celovec; Dunaj; eroticism; erotika; female writers; jezikovni artizem; Klagenfurt; linguistic artistry; narod; nation; people; pesnice; pisateljice; poetry; poezija; prose; proza; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska Koroška; slovenska poezija; slovenska zamejska književnost; Vienna; vloga ženske; women's role