Varstvo javnih uslužbencev v primeru ukinitve organa ali drugih primerih spremembe delodajalca z vidika aktualne prakse - Počivavšek, Jakob Krištof (Delavci in delodajalci, 2012)
Varstvo delavcev se v primerih prenosa določenih nalog ali aktivnosti iz državnih organov in uprav samoupravnih lokalnih skupnosti na pravne osebe javnega prava in druge pravne in fizične osebe zagotavlja zlasti z ohranitvijo zaposlitve in z ohranitvijo določenega nivoja pravic, ki jih je delavec užival v delovnem razmerju z delodajalcem prenosnikom. Obseg varstva po nacionalni in evropski ureditvi je odvisen od narave nalog in aktivnosti, ki se prenašajo, od pravne narave delodajalcev ter od ohranitve identitete enote, ki se prenaša.
Keywords: delodajalci; delovna razmerja; javni sektor; javni uslužbenci; prenehanje; spremembe; zaposleni