Primeri iz prakse (vpliv hrane na jemanje zdravil) - Toni, Janez (Farmacevtski vestnik, 2018)
Navodila o jemanju zdravil glede na hrano so navadno podana v Povzetku glavnih značilnosti zdravil, manjka pa obrazložitev in ovrednotenje posledic neupoštevanja teh navodil. V prispevku so predstavljeni trije primeri iz vsakdanje prakse, podkrepljeni s podatki posameznih študij in ocenjenimi posledicami ravnanja v nasprotju z navodili, in sicer sočasno jemanje ciprofloksacina in kalcija oziroma železa, jemanje acetilsalicilne kisline v gastrorezistentni obliki pred jedjo in jemanje inhibitorjev protonske črpalke s hrano.
Keywords: acetilsalicilna kislina; ciprofloksacin; Farmacevti; inhibitorji protonske črpalke; jemanje zdravil; Klinična farmacija; vpliv hrane