Vrednotenje ozemlja Slovenije za odlaganje radioaktivnih odpadkov z vidika geologije - Urbanc, Janko (Geologija, 2002)
Karta naravnih danosti za odlaganje NSRAO je rezultat vrednotenja prostora z vidika geologije v okviru postopka izbora lokacije za odlagališče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov (NSRAO) v Sloveniji. Karta predstavlja eno izmed izhodišč za nadaljevanje postopka izbora lokacije. Prikazuje del vrednotenja prostora , ki se nanaša na naravne lastnosti prostora z vidika primernosti za izgradnjo odlagališča NSRAO. Pri izdelavi karte so bila upoštevana priporočila glede prostornine geološke pregrade, enostavnosti geološke zgradbe, vrste kamnine, geokemičnih lastnosti geološke pregrade, podzemne vode, seizmične aktivnosti, tektonskih značilnosti, stabilnosti kamnin, poplav in erozije ter morfologija terena. Karta je bila izdelana v GISokolju z uporabo večparametrskih odločitvenih metod. Na osnovi rezultatov pregleda prostora je bila izdelana ocena, da je v Sloveniji skoraj 10.000 kmsup2 površine ozemlja perspektivno za iskanje lokacij za odlaganje NSRAO.
Keywords: geološka zgradba; GIS; odlagališča; odlaganje; prostorsko planiranje; radioaktivni odpadki; Slovenia; Slovenija; spatial planning; vrednotenje