Pomen vitamina D pri kožnih obolenjih - Čuturič, Lidija (Placebo, 2025)
Vitamin D je pomemben za zdravje kože, saj ima vlogo pri številnih kožnih boleznih. Glavni vir vitamina D je sončna svetloba, pridobimo ga lahko tudi s prehrano. Pomanjkanje vitamina D je pogosto povezano z različnimi kožnimi težavami, kot so luskavica, atopijski dermatitis, vitiligo, akne in kožni rak. Vitamin D prispeva k uravnavanju imunskega sistema in zmanjševanju vnetnih procesov, zato lahko njegovo dodajanje pozitivno vpliva na potek vnetnih kožnih obolenj, kot so atopijski dermatitis in akne. Študije so pokazale tudi, da lahko vitamin D zmanjša tveganje za nastanek kožnega raka, saj vpliva na signalne poti, povezane s kancerogenezo. Analogi vitamina D pa so učinkoviti tudi pri lokalni terapiji določenih stanj, in sicer luskavice, vitiliga in kožne fibroze, saj vplivajo na celično proliferacijo in diferenciacijo, spodbujajo obnovo melanocitov ter zmanjšujejo vnetje. Celovito razumevanje delovanja vitamina D bi lahko prispevalo k razvoju novih terapevtskih pristopov pri zdravljenju kožnih bolezni.
Keywords: acne; akne; atopic dermatitis; atopijski dermatitis; Koža; kožne bolezni; kožni rak; luskavica; psoriasis; skin cancer; skin diseases; Vitamin D; vitiligo