Vítězslav Novák in the context of Czech music as a whole - Spurný, Lubomír (Muzikološki zbornik, 2013)
Razprava se posveča vlogi Vítězslava Nováka v okviru češke glasbe okoli 1900. Vítězslav Novák (1870-1949) sodi med tiste skladatelje, pri katerih se v številnih ozirih kažejo značilna nasprotja, ki jih je mogoče opisati s funkcijami centralno-obrobno, globalno-lokalno, heterogeno-homogeno. Nakazane kategorije pa niso kakšne naravno dane konstante. Prav tako ne predstavljajo kategorij, ki bi si jih Novák sam predpisal, temveč izhajajo iz diskurza o Nováku vsaj v češkem okolju.
Keywords: češka glasba; folk music; ljudska glasba; modernizem; Novák, Vítězslav, 1870-1949; recepcija