Raziskave in razvoj sistema za avtomatsko diagnostiko kompresorjev hladilnih aparatov - Potočnik, Primož (Ventil (Ljubljana), 2014)
Predstavljen je razvoj sistema za avtomatsko diagnostiko kompresorjev hladilnih aparatov, ki je potekal v sodelovanju med Laboratorijem za sinergetiko, Fakulteta za strojništvo v Ljubljani, in podjetjem Gorenje, d. d. Razviti diagnostični sistem sestavljata mehatronski sklop za avtomatizirano izvajanje meritev vibracij kompresorjev in nadzorna programska oprema za diagnostično analizo signalov in posredovanje rezultatov informacijskemu sistemu podjetja. Sistem je bil uspešno preskušen v testnem obdobju delovanja na proizvodni liniji podjetja in omogoča zaznavanje hrupnih in vibracijsko izstopajočih kompresorjev. Vpeljava diagnostičnega sistema v industrijsko obratovanje omogoča podjetju doseganje višje ravni kakovosti proizvedenih hladilno-zamrzovalnih aparatov z vidika kakovosti vgrajenih kompresorjev.
Keywords: avtomatska diagnostika; compressors; hladilni aparati; kompresorji; mechatronic systems; mehatronski sistemi; quality testing; refrigeration appliances; statistical industrial diagnostics; statistična industrijska diagnostika; testiranje kakovosti; vibracije; vibrations