Razvoj strankarskega sistema na Češkem - Cabada, Ladislav (Teorija in praksa, 1999)
Povzetek. Češka republika je v zadnjih devetih letih doživela nekaj bistvenih političnih sprememb, ki so vplivale tudi na oblikovanje podobe strankarskega sistema. Žametna revolucija je pomenila konec enostrankarskega sistema in spodbudila nastanek več deset političnih strank, ki so bolj ali manj uspešno nastopale na volitvah. Po kratkem obdobju konfuzije, v katerem je oblikovanje pluralnega strankarskega sistema ogrožala njegova atomizacija, je po parlamentarnih volitvah 1992, predvsem zahvaljujoč volilnemu pragu, prišlo do konsolidacije. Stabilnost desnosredinske vlade, ki je bila na oblasti več kot pet let, je omogočila koncentracijo levičarske opozicije in s tem poenostavitev strankarskega sistema. Ta trend je podprla tudi večina volilcev,ki je zavrnila populizem antisistemskih strank. Po izrednih parlamentarnih volitvah junija 1998 sta dve največji, programsko nasprotni si stranki, sklenili opozicijski dogovor, ki predstavlja nov politični element.
Keywords: strankarski sistemi; political party; politične stranke; Czech Republic; Češka; politični pluralizem; opozicija