Ocena prometne varnosti pri voznikih invalidih amaterjih - Črnivec, Rajko (Medicinski razgledi, 2001)
V pilotski raziskavi, ki je zajela slučajni vzorec 30 moških voznikov B-kategorije amaterjev in slučajni vzorec 30 moških voznikov invalidov B-kategorije amaterjev, nazadnje zdravstveno pregledanih v letu 1998, smo ugotovili, da so bili moški vozniki neinvalidi, zlasti tisti s težjimi zdravstvenimi okvarami in omejitvijo vozniške zmožnosti, pogostejši povzročitelji cestnoprometnih prekrškov, torej kršitelji cestnoprometnih predpisov kot vozniki invalidi, ob upoštevanju dejstva, da so bili vozniki invalidi starejši in s pogostejšimi in težjimi zdravstvenimi okvarami kot neinvalidi. Te so pretežno pogojevale ustrezno prilagoditev osebnega vozila občasovnih kontrolah zdravstvenega stanja in vozniške zmožnosti. Torej voznikiamaterji invalidi veliko manj ogrožajo varnost v cestnem prometu kot neinvalidi, zato bi jim veljalo priznati določene olajšave zlasti pri plačilu zavarovanja avtomobilske odgovornosti in še druge olajšave, vendar bo za opredelitev obsega, vsebine in stopnje le-teh potrebna še podrobnejša in obsežnejša raziskava za daljše obdobje. Veljavna zakonodaja na področju varnosti v cestnem prometu namreč zaenkrat ne predpisuje posebnih olajšav za voznike invalide.
Keywords: Automobile driving; Avtomobilska vožnja; Disabled; Nesreče prometne; Vozniki avtomobila, preiskava; Accidents, traffic; Automobile driver examination; Delovna sposobnost, ocena; Health status; Zdravstveno stanje; vozniki; Disability evaluation; vožnja; prometna varnost; invalidi