Pojem in pomen sive literature (Knjižnica, 1992)
Siva literatura se ne distribuira skozi ustaljene knjigotrške kanale in je zato težko dostopna. Označuje jo veliko terminov: polpublikacije, nekonvencionalna literatura, ubežna, neformalna, efemerna, nevidna, podzemska... Najpogostejše oblike so razna raziskovalna poročila, disertacije, kongresno gradivo, študije, patenti, načrti, uradni dokumenti... Najznačilnejše karakteristike so težka dostopnost, nizka naklada, ozek krog uporabnikov, preprost izgled, izdajatelji so razni inštituti ipd. Podatkovna zbirka SIGLE skuša reševati problem nedostopnosti in daje informacije o sivi literaturi v Evropi. Podobno tudi NTIS, GPO, VINITI, BLDCS. Siva literatura je najpomembnejši medij neformalne znanstvene komunikacije. Kako jo posamezen znanstvenik dojema, je odvisno od njegove orientacije: pragmatik, skeptik, tradicionalist, upornik. Možne rešitve v zvezi s problemi sive literature so: konvencionalizacija, katalogizacija s strani izdajatelja, ISBN, publiciranje na zahtevo, podatkovne zbirke, osebni kontakti z izdajatelji
Keywords: siva literatura; knjižnični fondi; podatkovne zbirke