Freting - Vižintin, Jože (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
Ena izmed oblik obrabe, ki znatno zmanjšuje trajnost strojnih delov, je tudi freting obraba. Freting je delovanje, ki povzroča poškodbo, ko se dve telesi v kontaktu relativno gibljeta z majhno amplitudo pomika v tangentni smeri. Obstajajo tri osnovne oblike fretinga poškodb, to so: freting korozija, freting obraba in freting utrujanje. Vendar se v zadnjih letih uporabljata za opis poškodb predvsem freting utrujanje in freting obraba, predvsem v povezavi z različnimi freting režimi, ki opisujejo ramerje med cono mirovanja in zdrsa v kontaktu in s tem definirano poškodbo. Freting obraba in freting utrujanje nastajata praktično v vseh strojih in lahko povzročita dokončno poškodbo tudi na sicer zelo zmogljivih komponentah. Znano je, da število freting poškodb, v nasprotju z drugimi oblikami obrabe, v zadnjih desetletjih ne upada, četudi je bila izvedena vrsta raziskav na tem področju. Seznam možnih poškodb pri različnih strojih je seveda zelo dolg, vendar ga lahko skrčimo na nekaj značilnih primerov, kot so ležaji, sklopke in različni spoji. Glavni vzroki za slabo poznanje fretinga, in s tem tudi njegovo odpravljanje, so v kompleksnosti samega procesa, različnih vplivih kontaktnih razmer, številnih materialih in okoliških razmerah. Sedaj potekajo glavne raziskave na področju izpopolnjevanja že obstoječih kriterijev pri določevanju poškodb freting utrujanja, njegovem modeliranju, napovedovanju in preprečevanju. Na drugi strani pa obstoji tudi obsežna raziskovalna aktivnost na področju freting obrabe in iskanju boljših meril za določitev prehoda med freting obrabo in freting utrujanjem.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: freting obraba; modeli; ležaji; ceramic; keramika