The relevance of extracurricular activities for citizenship - Laker, Jason A. (Annales. Series historia et sociologia, 2018)
Poslanstvo univerz je zagotavljanje kakovostnega izobraževanja in usposabljanja za uspešen prehod na profesionalna in disciplinarna polja. Prav tako pa je omenjena, bolj instrumentalna funkcija univerz, vpeta v njihovo širše predajanje političnim skupnostim skozi različne oblike kulturnega skrbništva. Tako proces socializacije študentov z znanjem in veščinami kakovostnega demokratičnega državljanstva lahko razumemo kot komplementarno in nujno dolžnost visokošolskih institucij. Študentsko organiziranje služi kot strateški fasilitator omenjene dolžnosti, saj so ravno ta okolja laboratoriji skupnega demokratičnega odločanja. Ko študenti participirajo pri soustvarjanju svojih izobraževalnih in skupnostnih izkušenj, se potencialni učinki na učenje in vsesplošen razvoj skokovito povečajo. Deliberativni procesi in aktivnosti študentskega združevanja hkrati močno spominjajo na procese demokratičnega udejstvovanja v širši družbi ter imajo lahko nanje tudi blagodejen učinek. V prispevku zagovarjamo stališče, da je procese študentskega udejstvovanja vredno zaščititi in podpirati, saj študentsko organiziranje predstavlja pomemben vidik izkustvenega kurikula državljanske vzgoje v visokem šolstvu ter tako pomembno prispeva tudi k izpolnjevanju demokratične funkcije univerze ter njenem doprinosu k izgradnji demokratične politične skupnosti.
Keywords: Civics; Državljanska vzgoja; Higher education; obštudijske dejavnosti; participacija; Students; Študentje; študentska politika; Visoko šolstvo