Vloga šolske knjižnice v italijanskem kurikulu - Tavčar, Olga (Šolska knjižnica, 2013)
Čeprav je šolska knjižnica v italijanskem kurikulu omenjena le v uvodu in predgovoru jezikovnih predmetov, sestavljalci besedila in strokovni pedagoški delavci v raznih prispevkih poudarjajo njeno vlogo in pomen. Članek predstavlja prispevek Antonelle Braga, učiteljice italijanščine, raziskovalke in docentke na Univerzi v Foggi, ki med drugim opozarja na odgovornost, ki jo imajo učitelji pri navajanju učencev na pravilno uporabo informacijskih virov in pri predstavitvi in dodelitvi raziskovalnih nalog. Če primerjamo italijanski kurikul in slovenske učne načrte, opažamo, da se ti v osnovi ne razlikujejo. Razhajajo se le v tem, da italijanski kurikul piše o knjižnici in pomenu knjižničnega informacijskega znanja le v smernicah, medtem ko imajo slovenski učni načrti tudi predpisan kurikul. Večje razlike so vidne v italijanski šolski zakonodaji, ki ne podpira dognanj stroke. Organizacija knjižnic in knjižničnih zbirk je prepuščena pooblaščenim učiteljem, ki vodijo knjižnice ob rednem pouku v razredu. Da bi premostile te osnovne težave, so se osnovne šole na Tržaškem v šolskem letu 2006/07 povezale v mrežo in kot Knjižnice osnovnih šol na Tržaškem stopile v sistem Cobiss.
Keywords: Italija; kurikulum; osnovne šole; šolska zakonodaja; šolske knjižnice; Tržaška pokrajina