The chromatic index of strongly regular graphs - Cioaba, Sebastian M. (Ars mathematica contemporanea, 2021)
Določimo (deloma s pomočjo računalnika) kromatični indeks (povezavno kromatično število) mnogih krepko regularnih grafov, vključno s krepko regularnimi grafi stopnje ?$k ≤ 18$? in njihovimi komplementi, grafi latinskih kvadratov in njihovimi komplementi ter trikotnimi grafi in njihovimi komplementi. Poleg tega, z uporabo nedavnega rezultata Ferberja in Jaina, dokažemo, da ima krepko regularen graf sodega reda ?$n$?, ki ni bločni graf Steinerjevega 2-načrta ali njegovega komplementa, kromatični indeks ?$k$?, če je ?$n$? dovolj velik. Razen za Petersenov graf imajo vsi raziskani povezani krepko regularni grafi sodega reda kromatični indeks enak ?$k$?, kar pomeni, da sodijo v razred 1; postavimo domnevo, da je to res za vse povezane krepko regularne grafe sodega reda.
Keywords: 1-factorization; 1-faktorizacija; barvanje povezav; chromatic index; edge coloring; krepko regularen graf; kromatični indeks; strongly regular graph