Vplyv predslovanských kontaktov na hydronymiu Slovenska - Krško, Jaromír (Linguistica (Ljubljana), 2015)
V prispevku namenjamo pozornost vplivu predslovanskih etnosov na hidronimijo današnje Slovaške. Migracija celih etničnih skupin, posebno po razpadu Rimskega cesarstva, je pripeljala do vzajemnih stikov med staroselskim in prihajajočim prebivalstvom. Etnični stiki so vplivali tudi na jezike teh ljudstev, prihajalo je do medsebojnega vplivanja in prevzemanja dela leksike. Prihajajoča ljudstva so se morala v novem prostoru orientirati, morala so določiti in razlikovati pomembne orientacijske točke, med katere spadajo predvsem vrhovi, pogorja in vodni tokovi. Problematiko predslovanskh hidronimov lahko raziskujemo z dveh vidikov: 1. da analiziramo imena, ohranjena iz obdobja pred prihodom Slovanov na ozemlje Slovaške; 2. da analiziramo imena, ki jih nekateri avtorji štejejo za predslovanska. Najstarejše rečno ime s področja Slovaške, ki je zagotovo iz obdobja pred prihodom Slovanov, je zapisal rimski cesar Mark Avrelij v letih 166-180 kot Granoua. Gre za zapis reke Hron, pri kateri so se rimske legije bojevale proti germanskim plemenom Markomanov in Kvadov. Več zgodovinarjev in jezikoslovcev domneva, da predslovanskega izvora niso le Donava (slovaško Dunaj), Morava in Tisa, temveč da so tudi druga imena večjih rek nastala že pred prihodom Slovanov v srednjo Evropo. V prispevku analiziramo imena Dunaj (= Donava), Morava, Váh, Hron, Tisa, Nitra in Hornád.
Keywords: etimologija; étymologie; etymology; geografska imena; hydronymes; Slovakie; Slovaška; topomini; toponymes; vodna imena