Time trends in youth mental health betweeen 2008 and 2019 in Slovenia and the United states - Rutar, Minea (Družboslovne razprave, 2024)
Vse več raziskav kaže na naraščanje duševnih težav mladih po letu 2010. Ker je velik del raziskav omejen na trende v angleško-govorečih državah, ostaja nejasno, v kakšni meri je porast prisoten drugod. Članek razširja razumevanje časovnih trendov duševnega zdravja mladih prek primerjave ameriških trendov duševnih težav s slovenskimi in umestitve primerjave v evropski kontekst. Rezul tati kažejo, da anksioznost in blažje psihološke stiske naraščajo tudi v Evropi in specifično Sloveniji, naraščanje samomorilnosti in hudih oblik depresije pa se zdi omejeno na ZDA. Ta razlika kaže na nujo po bolj poglobljenem razumevanju vzrokov duševnih stisk v meddržavni perspektivi in specifičnih vzrokov v ZDA.
Keywords: anksioznost; časovni trend; duševno zdravje; generacija Z; mladi; motnje v duševnem razvoju; psihološke stiske