Psihometrične lastnosti slovenskega prevoda vprašalnika o kakovosti življenja pri bolnikih z genetsko obliko živčno-mišičnih bolezni - Lajlar, Nika (Rehabilitacija (Ljubljana), 2021)
Izhodišča: Ocenjevanje kakovosti življenja postaja pomemben del obravnave bolnikov s kroničnimi obolenji. V raziskavi smo ocenili psihometrične lastnosti slovenske različice Vprašalnika o kakovosti življenja bolnikov z genetsko obliko živčno-mišičnih bolezni. Metode: V slovenščino smo prevedli vprašalnik ter preverili njegovo zanesljivost in veljavnost. Funkcijsko stanje bolnikov smo ocenili z Lestvico funkcijske neodvisnosti, kakovost življenja smo ocenili s Kratkim vprašalnikom o zdravju (SF-36v2) ter z Vprašalnikom o kakovosti življenja bolnikov z genetsko obliko živčno-mišičnih bolezni. Rezultati: V raziskavo smo vključili 98 bolnikov. Cronbachov koeficient alfa je za vse tri podlestvice Vprašalnika o kakovosti življenja bolnikov z genetsko obliko živčno-mišičnih bolezni znašal vsaj 0,85. Vse povezanosti kot mere sočasne veljavnosti so bile srednje visoke do visoke. Zaključek: Slovenska različica Vprašalnika o kakovosti življenja bolnikov z genetsko obliko živčno-mišičnih bolezni se je izkazala za zanesljivo in veljavno.
Keywords: health; kakovost življenja; Neuromuscular Diseases; neuro-muscular diseases; quality of life; rehabilitation; reliability; validity; veljavnost; zanesljivost; zdravje; živčno-mišične bolezni