Prva magnetofonska snemanja zvočnega gradiva Glasbenonarodopisnega inštituta - Kunej, Drago (Traditiones (Ljubljana), 1999)
Avtor v prispevku opise prva terenska magnetofonska snemanja Glasbenonarodo-pisnega inštituta v letu 1955 in navede nekatere tehnične značilnosti magnetofonov, ki jih je institut takrat imel. Ker z baterijskim terenskim magnetofonom posnetih trakov niso mogli predvajati na studijskem magnetofonu, so jih presneli in sele tako presneto gradivo transkribirali in analizirali. Obdelava gradiva je prinesla nova etnomuzikološka odkritja, ki jih do takrat iz samih zapisovanj niso mogli odkriti. Razumevanje takratnega načina raziskovanja in snemanja ter poznavanje tehničnih možnosti uporabljenih snemalnih aparatur lahko veliko pripomorejo k pravilnemu vrednotenju posnetkov in pomagajo pri sedanjem presnemavanju, zaščiti, arhiviranju in urejanju tega gradiva.
Keywords: zvočni arhivi; etnomuzikologija; Slovenia; Slovenija; Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU (Ljubljana)