Kulturne karakteristike posameznih evropskih držav in odziv na krizo Covida-19 - Štebe, Janez (Družboslovne razprave, 2024)
V eksplorativni študiji primerjave Slovenije z drugimi evropskimi državami v obdobju širjenja pandemije covida-19 raziskujemo, kako se podpora in sledenje omejitvenim ukrepom za blaženje poteka epidemije ujemata s kulturnimi karakteristikami držav vzdolž kolektivizma oz. individualizma, togosti v odnosu do svobode, razširjenosti zaupanja v državo ter prepričanj o zarotah. Analiza podatkov iz različnih obstoječih virov na ravni držav, združenih na enem mestu, je pokazala pretežno kolektivistično umeščenost držav z nizkim sledenjem in podporo ukrepom, kar je drugače, kot so prikazovale številne študije na globalni ravni. V istem kolektivističnem okolju se je pokazala tendenca nizkega političnega zaupanja, neodobravanja omejevanja svobode in razširjenosti prepričanj o zarotah, kar razlagamo kot prisotnost posebnega tipa kolektivizma v opazovanih državah Evrope.
Keywords: cepljenje; COVID-19; družbena kriza; Evropa; kolektivizem; kulturne razlike; omejitveni ukrepi; svoboda; teorije zarote; upoštevanje ukrepov