Jedrska ura - Jurkovič, Jan (Matrika, 2018)
Natančnost časa postaja vse bolj uporabna in pomembna, zato se rojevajo novi načini merjenja časa. Do danes najbolj natančnih meritev časa in frekvence pridemo z atomskimi urami. Te so že tako natančne, da če bi delovale več deset milijard let, bi imele dano napako manjšo od ene sekunde. Kljub tako veliki natančnosti bi jih v prihodnosti lahko prekosile nove ure, imenovane jedrske ure. Medtem ko atomske ure delujejo na podlagi vzbujanja elektronov atomov v višja stanja, bodo jedrske ure delovale na podlagi vzbujanja atomskega jedra. To je zelo obetavno, saj na atomsko jedro okolica ne vpliva tako močno kot na elektrone v atomski ovojnici. Za atomsko uro lahko uporabimo atome različnih elementov, jedrska ura pa bi lahko delovala le z enim izmed vseh 176.000 znanih jedrskih stanj. To stanje je prvo vzbujeno jedrsko stanje 229Th. Kljub temu je do prve delujoče jedrske ure potrebno raziskati še veliko nejasnosti.
Keywords: atomic clock; atomska ura; jedrska fizika; jedrska ura; merjenje časa; nuclear clock; nuclear physics; time measurement