O začetkih interneta na Slovenskem - Oblak, Tanja (Javnost (Ljubljana), 2008)
Članek se zgodovine interneta loteva kot konglomerata idej, tehničnih iznajdb, političnih kontekstov in družbeno-kulturnih okoliščin. Najprej tematizira idejno in tehnično zgodovino računalniških ter omrežnih tehnologij in jih umesti v kulturne, politične in ekonomske kontekste. Slovenske okoliščine pojava interneta vpenja v evropski kontekst razvoja telekomunikacij, s pomočjo statističnih podatkov o razširjenosti računalniške tehnologije in konkretnih znanstvenih odzivov na sam pojav pa reflektira tudi okoliščine, ki so narekovale zgodnjo "računalniško kulturo". Prek pogovorov z izbranimi strokovnjaki ugotavlja, da se brez vpetosti v mednarodne projekte, vztrajnosti nekaterih ljudi ter inovativnih idej v znanstveni sferi Slovenija z internetom ne bi srečala tako zgodaj in ne na tak način.
Keywords: Slovenia; Slovenija; mass media; množični mediji; računalniška omrežja; internet; zgodovinski pregledi