Model za učinkovito upravljanje podatkov iz uporabe - primer proizvodnje izdelkov bele tehnike - Meža, Peter (Strojniški vestnik, 2005)
Podjetje, ki zeli ostati konkurenčno, mora stalno spremljati kakovost izdelkov na trgu in odpravljati napake na kritičnih izdelkih. V ta namen potrebujejo proizvajalci glede na svojo velikost in dejavnost specifičen model informacijske integracije podatkov iz faze uporabe. Strukturirani podatki iz uporabe izboljšajo kakovost dela in vključevanje izkušenj iz preteklih krogov izdelkov pri razvoju oz. izboljšavah sedanjih izdelkov. Za potrebe menedžmenta kakovosti je bila povratna zveza dopolnjena z inženirskim modelom delovnega naloga, ki vključuje popis mehanizmov okvar. Na primeru proizvodnega podjetja so prikazani informacijski tokovi med izvajalci popravilna terenu in podjetjem. Specifikacija podatkovnega modela, ki temelji na predstavitvi napake, predstavlja znanje o mehanizmih in vzrokih okvar. Uporabljen je bil model kodifikacije okvar, ki pokriva celotni nabor stanj in vzrokov v strukturirani obliki, ki podjetju omogoča preprosto zbiranje podatkov ter urejeno znanje na osnovi tipiziranih okvar, ki se pojavljajo v dobi trajanja izdelka. Na enem mestu dostopne informacije o popravilih na izdelku omogočajo neposredno preoblikovanje podatkov v povratno zvezo podjetja. V prispevku predstavljen postopek ponuja podporo metodam menedžmenta kakovosti ter podlago za izvedbo izboljševalnih ukrepov v proizvodnem podjetju. V modelu delovnega naloga sestavljeni podatki omogočajo navigacijo v omrežjih stanj izdelkov.
Keywords: kakovost izdelkov; zanesljivost; garancije; analize podatkov; tehnični servisi; zagotavljanje kvalitete; kvaliteta; management; upravljanje; baze podatkov; servisiranje