Gibalni vzorci normalnih in nevrološko ogroženih novorojenčkov - Ivankovič, Mojca (Medicinski razgledi, 1997)
Snemanje spontanega gibanja novorojenčka na videotrak in kasnejše ocenjevanje posnetega gibanja je diagnostična metoda za ocenjevanje nevrološkega stanja novorojenčka. Pri nas je do sedaj še niso uporabljali. S to metodo sva želela ugotoviti, ali se celostno gibanje nevrološko ogroženih novorojenčkov po kakovosti razlikuje od celostnega gibanja nevrološko neogroženih novorojenčkov, kater so te razlike in kako pogosto se pojavljajo posamezni spontani gibalni vzorci pri obeh skupinah novorojenčkov. Določila sva stopnjo strinjanja v najinih ocenah spontanega gibanja ter občutljivost in specifičnost metode glede na nevrološki pregled preiskovalcev po treh mesecih od snemanja. Na ta način sva praktično preizkusila ugotovitve tujih avtorjev ouporabnosti in zanesljivosti te metode ter odkrila težave, ki se pri snemanjuin ocenjevanju pojavljajo, vendar jih je možno preprečiti. V raziskavosva vključila 7 novorojenčkov z enim ali več nevrološko ogrožajočimi dejavniki in 6 novorojenčkov brez njih. Njihovo posneto celostno gibanje sva ocenila z dvema kakovostnima in eno količinsko oceno in ugotovila, da se nevrološko neogroženi in nevrološko ogroženi novorojenčki razlikujejo tako po kakovosti spontanega gibnaja kot tudi po pojavnosti spontanih gibalnih vzorcevvjenčka s pomočjo snemanja na videotrak je preprosta, zanesljiva, poceni, predvsem pa popolnoma nemoteča in neškodljiva metoda, ki omogoča zgodnje odkrivanje okvar v osrednjem živčevju.
Keywords: Movement; novorojenčki; pediatrija; Movement disorders; neurology; nevrologija; Videotape recording; gibanje; Infant, newborn; živčevje; Gestational age; Apgar score; diagnostika