Slovaške kulturno-literarne razmere v letih 1945-1955 - Kragelj, Miha (Slavistična revija, 2015)
Slovaška kulturno-literarna situacija v desetletju po drugi svetovni vojni je ostro razdeljena na dva dela. Prvo obdobje, ki traja do leta 1949, je nadaljevanje predvojnega pluralizma, ki pa je delno okrnjen. Na novo se v slovaški literaturi pojavi izrazita tematika eksistencialnega nemira, ki odraža grozote končane vojne. Drugo obdobje pa predstavlja ostro zarezo v slovaško družbo in kulturo, saj je po komunističnem prevratu leta 1948 po vzoru Sovjetske zveze vpeljana kulturna reforma z edino dopustno idejno-estetsko orientacijo: socialističnim realizmom.
Keywords: 1945-1955; li; literarni shematizem; literary schematism; Slovak literary naturism; Slovak literature; slovaška književnost; socialist realism; socialistični realizem