Trg delovne sile in sestava delavskega razreda - Močnik, Rastko (Teorija in praksa, 2011)
Besedilo dokazuje, da izraz "trg delovne sile" ni teoretski koncept, temveč ideološki pojem, in predlaga koncept "družbene sestave delovne sile". Ta ne zajema samo domnevnega mehanizma ponudbe in povpraševanja, temveč zapopade kapitalsko produkcijsko razmerje, kakor se kompleksno strukturira v konkretnih družbenih formacijah, v katerih prevladuje kapitalistični produkcijski način. Koncept teoretsko zajame sestavine, ki se ideološkemu pogledu kažejo kot raznorodna množica številnih institucionalnih in praktičnih sestavin (pravne regulacije, tehnološke določilnice, organizacija dela in upravne prakse, prakse kolektivnega sodelovanja na delovnem mestu, izobrazbena struktura, šolski sistem in drugi ideološki aparati itn.). Koncept pokaže na logiko, ki vzpostavlja tako morebitne "trge" kakor zlasti produkcijske prakse v njihovem kompleksnem delovanju, ki šele omogoča celotni proces družbene produkcije in reprodukcije pod vladavino kapitala.
Keywords: Capitalism; Kapitalizem; Labor market; Trg dela; Delavski razred; Working class; Class struggle; Razredni boj; trg delovne sile; ideologija