Parlamentarni deli strank vs. centralni deli strank - Krašovec, Alenka (Teorija in praksa, 1997)
Politične stranke so kompleksne organizacije, ki še zdaleč niso enotni akterji, ampak so razdeljene na vsaj tri večje dele oz. obraze: stranko v parlamentu in vladi, stranko na terenu in centralni del stranke. Med temi deli prihaja do vzpostavitve medsebojnih odnosov, ki ponavadi niso uravnoteženi. Posledica je prevlada enega dela stranke nad drugima. V prispevku je obravnavan odnos med centralnim delom stranke in parlamentarnim delom stranke, ki se je skozi daljše časovno obdobje spreminjal. Vedno pogosteje se pojavlja teza o krepitvi in tudi že prevladi parlamentarnega dela nad centralnim. Zato je v prispevku s pomočjo analize dejavnikov moči, ki omogočajo prevlado centralnega ali parlamentarnega dela, prikazano stanje v političnih strankah v svetu in Sloveniji. Stanje pa je takšno, da kljub nesporni krepitvi parlamentarnega dela še vedno prevladuje centralni del političnih strank, in sicer predvsem zaradi nadzora nekaterih ključnih procesov, ki potekajo v strankah.
Keywords: political party; politične stranke; poslanske skupine; organiziranost; strankarska identifikacija; disciplina