Nacionalno spremljanje odpornosti pri sevih bakterije Haemophilus influenzae iz dihal v Sloveniji v letu 2003 - Ribič, Helena (Zdravstveno varstvo, 2005)
Namen: Pri sevih bakterijske vrste Haemophylus influenzae, osamljenih iz dihalv letu 2003, so avtorji ugotavljali delež odpornih sevov. Metode: V letu 2003 so v osmih slovenskih mikrobioloških laboratorijih iz kužnin dihal osamili 746 sevov H. influenzae. Vsem sevom so z metodo difuzije antibiotika vagarju z diski določili občutljivost za sedem do deset izbranih antibiotikov.Da bi določili tvorbo encimov laktamaz beta, so vse seve testirali s kromogenim nitrocefinskim testom. Rezultati: Vsi sevi, ki so jih testirali z levofloksacinom, moksifloksacinom in cefotaksimom, so bili za naštete antibiotike občutljivi. Proti ampicilinu je bilo odpornih 12,7 % sevov: encime laktamaze beta je tvorilo 12,3 % sevov, 0,4 % je bilo sevov BLNAR (angl.: beta-lactamase negative-ampicillin resistant). Proti amoksicilinu s klavulansko kislino je bilo odpornih 0,5 % sevov, proti cefakloru 0,8 %, proti trimetoprimu s sulfametoksazolom 13,3 %, proti tetraciklinu 0,9 %, proti azitomicinu 0,1 % in proti cefuroksimu 0,5 %. Ugotovili so velike razlike v odpornosti sevov med regijami in manjše razlike pri različno starih preiskovanih bolnikih. Zaključek: Spremljanje odpornosti bakterij iz dihal je ključno za ugotavljanje prevalence odpornih sevov, določanje trendov odpornosti in je osnova za spremembe priporočil za izkustveno zdravljenje okužb dihal. V letu 2003 je v primerjavi z letom 2002 opaziti trend naraščanja odpornosti sevov H. influenzae proti ampicilinu.
Keywords: antibiotic; antibiotiki; bacteria; bakterije; dihala; Haemophylus influenzae; odpornost