Jezikovni obrat in slovenska eksperimentalna poezija - Pavlič, Darja (Primerjalna književnost, 2014)
Članek oriše politični in filozofski kontekst, v katerem se je v šestdesetih letih 20. stoletja razvijala slovenska eksperimentalna poezija, ter poveže koncept jezikovnega obrata s problematizacijo referencialne funkcije v moderni poeziji. Z analizo izbranih pesniških besedil pokaže, kako radikalen je bil jezikovni obrat pri Franciju Zagoričniku, Iztoku Geistru, Tomažu Šalamunu in Niku Grafenauerju.
Keywords: Zagoričnik, Franci, 1933-; Grafenauer, Niko, 1940-; Šalamun, Tomaž, 1941-; Geister, Iztok, 1945-; slovenska poezija; eksperimentalna poezija; jezikovni obrat; referencialna funkcija