Urejanje deponij zemeljskega materiala na vodnih in priobalnih zemljiščih ter erozijskih in plazljivih območjih - Gajski, Zoran (Gradbeni vestnik, 2018)
Geografsko razgibana območja z gosto mrežo vodotokov predstavljajo izziv pri umeščanju deponij presežkov zemeljskega materiala. Eno takšnih območij je slovenska Istra, za katero so značilna flišna tla z gosto mrežo vodotokov ter obsežnimi erozijskimi in plazljivimi območji. To področje ureja Zakon o vodah (ZV-1), ki določa omejitve glede dopustnosti poseganja na tovrstna območja. Ureditve, neposredno povezane z gradnjo objektov javne infrastrukture, med katere uvrščamo tudi deponije presežkov zemeljskega materiala, so na tovrstnih območjih posredno sicer dopustne, vendar slednje velja zgolj za ureditve državnega pomena. To postavlja prostorske ureditve lokalnega pomena v neenakopraven položaj. Ravnanje s presežki zemeljskega materiala na lokalni ravni posledično temelji na iznajdljivosti investitorjev, in ne na strokovnih ter pogosto tudi ne na prostorsko ustreznih rešitvah.
Keywords: aquatic and waterside land; deponija zemeljskega materiala; erosion and landslide areas; erozijska in plazljiva območja; fliš; flysch; landfill of terrestrial material; Slovenian Istria; slovenska Istra; vodna in priobalna zemljišča