Cyber-publics and the corporate control of online communication - Dahlberg, Lincoln (Javnost (Ljubljana), 2004)
Internet je mnogim posameznikom in skupinam omogočil artikulirati in spodbijati stališča o vrsti lokalnih, nacionalnih in mednarodnih vprašanj in s tem razširil javno sfero kritičnega komuniciranja. Vendar pa so mnogi prepričani, da bo tako kritično komuniciranje vse bolj omejevano zaradi naraščajočega korporacijskega lastništva in nadzora kibernetskega prostora. Članek obravnava značilnosti korporacijskega prevzemanja in meje, ki jih postavlja razširjanju javne sfere s pomočjo interneta. Zlasti v ZDA maloštevilne vertikalno in horizontalno integrirane medijske korporacije vzpostavljajo nadzor nad spletnim komuniciranjem. Nekateri ponudniki spletnih storitev že uveljavljajo diskriminacijo glede vsebin. Te težnje nakazujejo, da se internet razvija v smer marginalizacije kritičnih glasov in praks. Potrebni bodo odločni koraki za zagotovitev in razširjanje kritičnega spletnega komuniciranja. Avtor predlaga vrsto takih korakov in predvsem zakonskih ukrepov, ki bi jih morali pretehtati raziskovalci interneta in kreatorji internetnih politik.
Keywords: javnost; javna sfera; komuniciranje; communication; množične komunikacije; informacijska tehnologija; information technology; komunikacijska tehnologija; računalniška omrežja; teorija komunikacij