The narrative reconstruction of 9/11 in Hollywood films - Frago, Marta (Javnost (Ljubljana), 2010)
Članek proučuje odnos med Hollywoodom in ameriško politiko z analizo dveh pomembnih filmov o napadih 11. septembra: United 93 in World Trade Center. Busheva administracija se je nedvomno zavedala, da filmske različice zgodovine ostajajo v spominu ljudi mnogo bolj kot drugi načini zgodovinske razlage. V novembru leta 2001 so poslali Karla Rovea, znanega Bushovega političnega svetovalca, v Los Angeles na srečanje s hollywoodskimi filmskimi ustvarjalci. Rove je elitnemu občinstvu jasno predstavil uradno washingtonsko različico teh napadov: vojna je treba bojevati na "vojaški" in "idejni" fronti; svetovni problem terorizma zahteva skupen mednarodni odziv; načela svobode in demokracije morajo preglasiti totalitarne ideje islamskih fundamentalistov; bojujemo se proti militantnim frakcijam, ne proti islamu sploh. Avtorji primerjajo uradno Roveovo "pripoved" s pripovedmi filmov United 93 in World Trade Center, da bi ocenili, ali je Hollywood posnemal glas Busheve administracije ali pa avtonomno oblikoval svojo interpretacijo 11. septembra.
Keywords: United States of America; ZDA; terorizem; teroristični napadi; filmi