Masna bilanca težkih kovin na območju Celja - Žibret, Gorazd (Geologija, 2002)
Raziskava, ki je obsegala vzorčenje podstrešnega prahu in tal na območju Celja, je pokazala veliko obremenjenost okolja s težkimi kovinami, predvsem s cinkom in kadmijem. To je posledica stoletne predelave sfaleritne rude v Cinkarni Celje. Na osnovi podatkov o vsebnostih prvin v podstrešnem prahu na 99 točkah ter teže padlega zračnega depozita na 19 lokacijah v Celju in bližnji okolici je bila izračunana emisija težkih kovin v okolje. S pomočjo podatka o geokemičnem ozadju pa je možno oceniti tisti delež težkih kovin, katerih prisotnost v okolju je posledica geokemičnega ozadja od tistega, ki je posledica človekovega delovanja. Izračun je pokazal, da je na območju Celja padlo v stotih letih 1712 ton antropogenega cinka ter 207 ton cinka, ki je posledica naravnega ozadja. Takšno razmerje med naravnim in antropogenim vnosom opazimo še pri kadmiju. Obratne vrednosti opazimo pri prvinah, ki so vezane na naravne procese. Takšen primer je aluminij.
Keywords: bivalno okolje; Celje; geokemija; onesnaženost tal; onesnaževanje; prah; težke kovine; tla