Research of planetary gear fault diagnosis based on multi-scale fractal box dimension of CEEMD and ELM - Chen, Xihui (Strojniški vestnik, 2017)
Planetna gonila so razširjena v raznovrstnih pogonih velikih elektromehanskih naprav in predstavljajo najbolj kritični del sistema za prenos moči. Okvare planetnega gonila vplivajo na zanesljivost opreme in lahko privedejo tudi do nesreč, diagnostika okvar planetnih gonil pa je zato pomembno raziskovalno področje. Predlagana je metoda za diagnosticiranje okvar planetnih gonil na podlagi večskalne fraktalne škatlaste dimenzije empirične dekompozicije oblik s komplementarnimi seti (CEEMD) in nevronske mreže % stroja za ekstremno učenje (ELM). Konstrukcija planetnega gonila je kompleksna in parametri delovanja kot sta hitrost in obremenitev se nenehno spreminjajo, zato je signal vibracij planetnega gonila nestacionaren ter ima lastnosti frekvenčne (FM) in amplitudne modulacije (AM).
Keywords: diagnosticiranje napak; fraktalna škatlasta dimenzija; planetna gonila; večskalna analiza