Barvilni lesovi - Torelli, Niko (Les (Ljubljana), 2001)
Podan je kratek oris virov jedrovinskih barvil in rabe 19 barvilnih lesov, med njimi "topnih" rdečih lesov (Caesalpinia spp., Haematoxylon braziletto), "netopnih" rdečih lesov (Pterocarpus spp.) in modrega lesa (Haematoxylon campechianum). Črnjavska barvila so čimžna barvila. Raba naravnih barvil sega v antiko in številna izvirajo iz lesa in skorje. Z odkritjem Novega sveta se je pomen barvilnih lesov še povečeval, vse dokler W.H. Perkin ni 1856 povsem naključno odkril prvega komercialno uspešnega sintetičnega barvila. Od vseh barvilnih lesov so v večji meri do nedavnega uporabljali le modri les kot črno barvilo za svilo. Zdaj se uporablja le še za barvanje nylona in kot zelo pomembno barvilo v biologiji.
Keywords: barvila; les; barvilni lesovi