Pomen družbenih institucij pri preučevanju ekonomije - Ješovnik, Peter (Teorija in praksa, 1998)
Povzetek. Avtor ugotavlja, da je ekonomska znanost vse preveč determinirana s togimi in nerealnimi predpostavkami, zato se je oddaljila od realnih in kompleksnih problemov vsakdanjega življenja. To nam v največji meri dokazujejo prav industrijska okrožja. V tem članku so nakazana nova spoznanja in perspektive pri preučevanju družbene in gospodarske organiziranosti na mikro- (regija, lokalna skupnost), mezo- (sektor) in makroravni (nacionalna država). Samo s pomočjo nove socioekonomske alternative, ki bo temeljila na institucionalnem, interdisciplinarnem in holističnem pristopu, velja iskati nove razvojne formule, ki nam bodo v prihodnje zagotavljale primerno družbeno blagostanje.
Keywords: socioekonomija; družbene institucije; družbeni sistemi; ekonomski sistemi; interdisciplinarnost; Danska; Denmark; mölkky; Finska