Gospodarski razvoj in razvoj človekovih zmožnosti - Černetič, Metod (AS. Andragoška spoznanja, 1998)
Več avtorjev meni, da se prihodnost ne napoveduje, ampak se jo ustvarja. Šele ko je jasno, kaj mora biti ustvarjeno, se lahko vprašamo, kaj bo ustvarjeno in kaj je lahko ustvarjeno. Gre torej za sosledje: vrednote (cilji), strategije, operativne odločitve. Temeljni pogoj takega normativnega planiranja je sodelovanje in dogovarjanje interesnih skupin v družbi, v njenih podsistemih in organizacijah. V prispevku bomo obravnavali naslednja vprašanja in se opredeljevali do njih: dileme planiranja izobraževanja, zapletenost razmerja med tehnološkim razvojem in izobraževanjem, razvojni prepad med razvitimi in nerazvitimi, cilji družbenega razvoja Slovenije.
Keywords: izobraževanje odraslih; andragogika; Andragogy; permanentno izobraževanje; izobraževalni programi