O toplotnih strojih - Strnad, Janez (Obzornik za matematiko in fiziko, 2013)
Ob naraščajoči porabi energije imajo toplotni stroji v elektrarnah še naprej odločilno vlogo. Na eni strani bolje razumemo njihovo delovanje, na drugi razvoj novih snovi in tehnik omogoča večje izkoridtke. Prispevek na kratko poroča o računu, ki delno upošteva ireverzibilnost, in o učinkoviti povezavi plinskih in parnih turbin.
Keywords: Carnot cycle; Carnotova krožna sprememba; efficiency; izkoristek; parne turbine; gas turbines; plinske turbine; vapour turbines