Zakaj direktorji odlašajo - Gotvan, Lana K. (Podjetje in delo, 2025)
Prispevek obravnava problem prepozne sprožitve postopkov zaradi insolventnosti. V prvi točki po uvodu prispevek predstavi teoretične temelje učinkovitega insolvenčnega prava in empirične dokaze, ki nakazujejo, da direktorji pogosto odlašajo z vložitvijo predloga za začetek postopkov zaradi insolventnosti, kar zmanjšuje možnosti poplačila upnikov in uspešnega prestrukturiranja gospodarskih družb. Kljub različnim spodbudam, ki jih pravni redi uvajajo, da bi direktorji pravočasno sprožili postopke, problem prepozne sprožitve postopkov ostaja. Prispevek nato obravnava morebitne razloge za pozno sprožitev postopkov, najprej z vidika teorije racionalne izbire in nato še z vidika vedenjske ekonomije. Avtorica argumentira, da je razlog za problem prepozne sprožitve v vedenjskih pristranskostih (kot so prekomerni optimizem, nenaklonjenost izgubam, status quo pristranskost in zmota potopljenih stroškov), ki pomembno vplivajo na odločanje direktorjev v finančni stiski. V sklepu je poudarjeno, da ekonomske spodbude same po sebi niso zadostne in je za zmanjšanje zamud pri sprožitvi postopkov nujno oblikovanje pravnih rešitev, ki upoštevajo tudi vedenjske dejavnike.
Keywords: Stečaj; Vodstveni kadri