Ženske in prepovedane droge - Lovrečič, Mercedes (Zdravstveno varstvo, 2004)
Izsledki raziskav, opravljenih na področju problematike uživanja prepovedanih drog, kažejo, da moški pogosteje uživajo prepovedane droge kot ženske. V povprečju je razmerje med zasvojenimi moškimi in ženskami 3:1. Članek se osredotoča na značilnosti žensk, ki uživajo prepovedane droge, in analizira podatke kazalca povpraševanje po zdravljenju zaradi težav z drogami na podlagipodatkovne baze Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije, ki spremlja zdravstveno stanje uživalcev prepovedanih drog. Prispevek zrcali stanje in značilnosti žensk, uživalk drog, s posebnim poudarkom na primerjavi z moškimi uživalci drog v Sloveniji, v obdobju od leta 1991 do leta 2003, ter črpa teoretsko podlago iz opravljenih znanstvenih in drugih raziskav na evropski in svetovni ravni (ZDA). Ženske v Sloveniji glede na povprečno starost iščejo zdravstveno pomoč zaradi težav s prepovedanimi drogami prej kotmoški in so ob vstopu v zdravstveno obravnavo mlajše (v povprečju so stare 21 let). Ženske so v povprečju mlajše tudi takrat, ko prvič uporabijo primarno drogo ali si prvič vbrizgajo drogo v primerjavi z moškimi. Ženske iščejo zdravstveno pomoč tako kot moški večinoma zaradi heroina kot primarne droge, opazen pa je trend naraščanja povpraševanja po zdravljenju zaradi problematične uporabe kanabisa pri ženskah.
Keywords: droge; prepovedane droge; therapy; woman; zdravljenje; ženske