Nacionalna ideja in narodni razdor v luči slovenskega romana od 1909 do 1997 - Zadravec, Franc (Slavistična revija, 2004)
Nacionalna ideja je rodovitna vzmet slovenskega romana, še posebej v dvajsetem stoletju. Razgled po petnajstih (15) romanih med letoma 1909 in 1997 med drugim dokazuje, da nacionalna ideja v njih ni niti romantična zanesenost niti agresivnost, ampak je defenzivno/demokratično slovenstvo, ki odločno vztraja na svojem tisoč- in več stoletnem etničnem prostoru. Ti romani so umetniški dokumenti trdoživega ljudstva, o katerem pravi pisatelj Ivan Cankar: "Narod mehkužnik bi dušo izdihnil ... ti pa, tisočkrat ranjen, v trpljenju utrjen, ... praviš:'Nikarte!' Ta burka je stara že tisoč let!" - Nekaj romanov s snovjo vojnih let pa ne more mimo tragičnega narodnega razdora, ki ga je povzročil in podpiral okupator, izvedla pa ga je tradicionalna slovenska ločitev duhov, ki se je v tridesetih letih zaostrila, v letih 1941-1945 pa še fizično soočila kot radikalni katolicizem in zgodovinski materializem.
Keywords: 20.st.; etnocid; literarne študije; nacionalna ideja; nacizem; novel; roman; Slovene literature; slovenska književnost