Uporaba telerehabilitacijskih storitev za izboljšanje funkcije zgornjega uda pri bolnikih po možganski kapi - Bizovičar, Nataša (Rehabilitacija (Ljubljana), 2023)
Uvod: Možganska kap (MK) povzroči okvaro funkcije zgornjega uda pri 70 % bolnikov; le 15 % preživelih povsem okreva na področju funkcij gibanja. Za izboljšanje funkcije zgornjega uda so v literaturi opisani različni terapevtski pristopi, ki vključujejo uporabo intenzivne, v funkcijo usmerjene vadbe. Tovrstno terapevtsko obravnavo je mogoče zagotoviti tudi s pomočjo telerehabilitacije, torej izvajanja rehabilitacijskih storitev na daljavo, z uporabo komunikacijskih tehnologij. Metode: V pregled literature smo vključili 9 randomiziranih kontroliranih raziskav, ki smo jih našli v podatkovnih zbirkah PubMed, Cohrane Library, PEDro, Embase in CINAHL in so vsebovale uporabo telerehabilitacijskih storitev za izboljšanje funkcije zgornjega uda pri bolnikih po MK. Rezultati: Raziskave so pokazale, da je telerehabilitacijska obravnava za izboljšanje funkcije zgornjega uda po MK učinkovita. V večini raziskav so bili učinki telerehabilitacije primerljivi z običajno terapevtsko obravnavo. Terapevtske metode so vključevale uporabo računalniških iger, robotskih naprav, navidezne resničnosti, prilagojene z omejevanjem gibanja spodbujajoče se terapije in drugih oblik telerehabilitacijske obravnave. Vključeni so bili predvsem bolniki v kroničnem obdobju po MK. Zaključek: Telerehabilitacija ima v primerjavi z običajno terapevtsko obravnavo večinoma primerljiv učinek na funkcijo zgornjega uda. Uporaba telerehabilitacijskih storitev omogoča večjo prilagodljivost v času in mestu vadbe ter oddaljeno spremljanje s strani terapevta. Bolniki in svojci so večinoma zadovoljni z uporabo telerehabilitacijskih storitev, stranski učinki so redki. Raziskave so bile heterogene glede uporabljenih ocenjevalnih orodij, terapevtskih pristopov in protokolov vadbe. Prisotnih je še precej nejasnosti glede učinkovitosti različnih oblik telerehabilitacije na izboljšanje funkcije zgornjega uda po MK in glede stroškovne učinkovitosti.
Keywords: možganska kap; rehabilitation; Stroke; telerehabilitacija; Telerehabilitation; Upper Extremity; upper limb; zgornji ud