Odpornost betona z dodatkom reciklirane gume proti zmrzovanju in tajanju - Jelušič, Primož (Gradbeni vestnik, 2013)
Odpadne gume in elektrofiltrski pepel se zbirajo v velikih količinah, zato njihova uporaba prispeva k reševanju problema onesnaževanja okolja. V članku je predstavljena receptura betonske mešanice z dodatkom reciklirane gume kot nadomestkom dela agregata in z elektrofiltrskim pepelom kot delnim nadomestkom cementa. Tak beton ustreza trdnostnemu razredu C12/15 in je primeren za izdelavo podložnih betonov. Na laboratorijskih preizkušancih so bili analizirani vplivi reciklirane gume in elektrofiltrskega pepela na notranjo odpornost betona proti zmrzovanju in tajanju. Ugotovljeno je bilo, daje za doseganje notranje odpornosti betona potrebno povečanje prostornine por z dodatkom aeranta.
Keywords: aerant; air-entrainer; beton; concrete; elektrofiltrski pepel; fly ash; lastnosti; properties; reciklirana guma; recycled rubber