Prehrana medicinskih sester pri izmenskem delu - Drenovec, Tadeja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2023)
Delo medicinskih sester je pogojeno z izmenskim delom. Izmensko delo zato povzroča spremembe v psihični in fizični pripravljenosti medicinskih sester, ki predstavljajo izziv tudi pri zagotavljanju rednega in zdravega prehranjevanja, predvsem pri nočnem delu. V prvem delu prispevka predstavljamo, kako tvegano za zdravje je izmensko delo za medicinske sestre. V drugem delu pa se usmerimo na pregled literature in ključna spoznanja avtorjev o prehranjevanju medicinskih sester, ki delajo v izmenskem delu ter možnih izboljšavah v vsakdanji praksi.
Keywords: izmensko delo; medicinska sestra; nurse; nutrition; prehrana; shift work