Formulating the alternate archives of produced locality - Karmakar, Goutam (ELOPE (Ljubljana), 2020)
Članek zariše diasporsko zavest v pesmih indijskih diasporskih pesnic Sujati Bhatt in Debjani Chatterjee. Njuno diasporsko zavest zaznamuje nostalgija za izgubljenimi domovi, bolečina brezdomskosti, zlomljena identiteta, razpadla historiografija dislociranih posameznikov, vztrajni 'po-spomin' in nenehni poskusi vključevanja v 'gostiteljska' okolja. Izbrane pesmi Sujate Bhatt and Debjani Chatterjee kažejo, da je takšno vključevanje mogoče s preseganjem geografskih in psiholoških meja 'domovine'. V prispevku pokažem tudi, kako pesnici oblikujeta 'alternativne arhive' z zarisom diskurzov dislociranosti (Hirsch in Smith 2002) ustvarjene lokalnosti.
Keywords: diasporska zavest; domovina; gostiteljsko okolje; identiteta; nostalgija; spomin