Reprezentacije islama in muslimanov v slovenskih osnovnošolskih učbenikih - Porić, Ela (Dve domovini, 2021)
Članek obravnava reprezentacije islama in muslimanov v slovenskih osnovnošolskih učbenikih. Kritično diskurzivno analizo usmerja na štiri tematske poudarke, okoli katerih se zgoščajo reprezentacije: varnost in nasilje, geografsko kulturno umestitev, vlogo žensk in odnose med spoloma ter prispevek muslimanov k razvoju zahodne civilizacije. Rezultati kažejo redke primere očitno problematičnih reprezentacij, celostna analiza pa razkriva, da šele množica manjših pristranskosti in/ali pretiravanj ob odsotnosti nekaterih tematik in/ali vizualnih ilustracij tvori popačeno reprezentacijo, ki reprodu%cira nekatere stereotipe in starodavni strah pred muslimani in islamom
Keywords: Islam; Muslimani; muslimani v učbenikih; Muslims; osnovnošolski učbeniki; predstavitev muslimanov v učbenikih; representation; reprezentacija; Stereotipi; stereotipiziranje; stereotypeing; Stereotypes; Textbooks; Učbeniki