Norme za vrednotenje telesnih lastnosti in gibalnih sposobnosti mladih odbojkarjev - Zadražnik, Marko (Šport (Ljubljana), 2022)
Namen raziskave je bil oblikovati norme za vrednotenje rezultatov nekaterih telesnih lastnosti in gibalnih sposobnosti na osnovi večletnih meritev perspektivnih odbojkarjev, starih 14 in 15 let. Vključenih je bilo 356 odbojkarjev, ki so se v letih od 2015 do vključno 2019 udeležili Turnirja regijskih reprezentanc. Vzorec spremenljivk so predstavljali trije merski postopki za oceno telesnih lastnosti in deset merskih postopkov za oceno gibalnih sposobnosti. Norme smo izrazili s centili. Ugotavljali smo tudi, ali med igralci, ki so bili kasneje iz regijskih reprezentanc izbrani v državne reprezentance (U17, U18, U20) in tistimi, ki niso bili, prihaja do statistično značilnih razlik v izbranih telesnih lastnostih in gibalnih sposobnostih. Pri 14-letnih dečkih med skupinama ne prihaja do statistično značilnih razlik, pri 15-letnikih pa so razlike statistično značilne v rezultatih dveh merskih postopkov: doskočni višini z zaletom v napadu (MMENVOZ) in doskočni višini v bloku (MSMENDVB). Slovenski državni reprezentanti so dosegali boljše (višje) rezultate v večini merskih postopkov. Na osnovi ugotovitev lahko zaključimo, da je uporaba te merske baterije primerno orodje za prvo ocenjevanje perspektivnosti in koristna pomoč pri selekcioniranju odbojkarjev v slovenske mlade reprezentance.
Keywords: dečki; gibalne sposobnosti; odbojka; šport; športne reprezentance; telesne sposobnosti