Zaščita pravne osebe pred medijskimi napadi - Drevenšek, Mojca (Teorija in praksa, 1999)
Tudi pravne osebe so deležne številnih pravic, tako premoženjskih kot nepremoženjskih (osebnih), znotraj slednjih obravnavamo predvsem pravico do časti in dobrega imena oz. ugleda. S pregledom tistih področij slovenskega kazenskega, obligacijskega in medijskega prava, ki lahko zadevajo napade na ugled organizacije v množičnih medijih, nakazujemo tudi možnosti njenih (pravnih) reakcij na tovrstna dejanja. Ugotavljamo, da je sodobni trend izenačevanja varstva pravic fizičnih in pravnih oseb v zvezi z medijskimi napadi na njihov ugled upravičen. Težave pa povzroča dokazovanje škode, predvsem nepremoženjske. V primeru zahtevane denarne odškodnine se po zakonu o obligacijskih razmerjih namreč zahtega izpolnjen pogoj povzročitve telesnih in duševnih bolečin ali strahu. kar pri pravni osebi ni mogoče. Lahko pa govorimo o znatno zmanjšanem ugledu pravne osebe, ki ga v nekaterih tujih pravnih sistemih že priznavajo kot (nepremoženjsko) škodo. Naše pravo je pri tem jasno: v primeru kršitve osebnostnih pravic pravna oseba nima pravice zahtevati denarne odškodnine, lahko pa zahteva nedenarno (objavo sodbe ali popravka) odškodnino.
Keywords: mass media; množični mediji; medijsko pravo; osebnostne pravice; varstvo pravic; odškodninska odgovornost; pravne osebe