Budget punctuations in Czech local government - Sedmihradská, Lucie (Central European Public Administration Review, 2025)
Namen: avtorja si prizadevata ugotoviti, katere faze proračunskega procesa so po napovedih teorije prekinjenega ravnotežja bolj podvržene diskontinuitetam; določiti dejavnike, ki vplivajo na pojav diskontinuitet v teh fazah; ter te predpostavke preveriti na podatkih čeških regij za obdobje 2005–2023. Načrt/metodologija/pristop: študija uporablja podatke o tekočih izdatkih čeških regij za obdobje 2005–2023, razčlenjene na 113 funkcionalnih proračunskih postavk. Za ugotavljanje, ali se število velikih letnih sprememb v posamezni funkcionalni postavki razlikuje med sprejetim, spremenjenim (rebalansiranim) in realiziranim proračunom, je uporabljen Z-test za dva vzorca. Za oceno, ali zunanji pretresi, volilne spremembe ali kompleksnost proračuna povečajo verjetnost diskontinuitet v različnih proračunskih fazah, je uporabljen binarni logitni model. Ugotovitve: analiza razkrije, da se diskontinuitete pogosteje pojavljajo pri proračunskih alokacijah kot pri dejanski porabi ter da večja kompleksnost proračunskega procesa vodi v večje število diskontinuitet. Število diskontinuitet se je v fazi rebalansa povečalo kot odziv na izbruh covida-19 leta 2020 in prihod ukrajinskih beguncev leta 2022. Volitve in spremembe v vodstvu vlade niso imele pomembnega (statistično značilnega) vpliva. Akademski prispevek k področju: članek ponuja novo aplikacijo teorije prekinjenega ravnotežja, saj jo povezuje z različnimi fazami proračunskega procesa v lokalni samoupravi. Sledi razvoju diskontinuitet skozi faze sprejetih, spremenjenih in realiziranih proračunov ter ocenjuje vpliv zunanjih pretresov. Študija pokaže prilagodljivost teorije pri analizi učinkov dogodkov brez primere na javne politike in proračun. Izvirnost/pomen/vrednost: raziskava prepoznava razlikovanje med fazami lokalnega proračunskega procesa glede institucionalnih stroškov in eksogenih pretresov, ki vplivajo na odločanje in izvedbo. Ta segmentacija proračunskega procesa je pomemben prispevek tako k teoretičnemu razumevanju kot tudi k praktični uporabi teorije prekinjenega ravnotežja.
Keywords: budgetary process; Czech Republic; Češka republika; local government; lokalna samouprava; proračunski proces; punctuated equilibrium theory; rebalans proračuna; rebudgeting; teorija prekinjenega ravnotežja